Tuesday, October 7, 2014

Minu neljas maraton

4.oktoobril jooksin kodulinnas oma neljanda maratoni. Toimus kolmas Tartu Linnamaraton kus lisaks maratonile veel ka poolmaraton, 10 km jooks ja lastejooksud. Esimesel aastal ei osalenud sellepärast, et kuu aega varem jooksin Tallinna maratonil, kus ma enam ei jookse enne kui see üheringiliseks tehtud ja eelmisel aastal oli vigastus mille tulemusena ettevalmistus jäi maratoni jaoks liiga lühikeseks ja olulisem põhjus oli muidugi see, et peale meniksi oppi mõne kuu pärast maratoni joosta pole just kõige targem.
Seda enam ootasin ma laupäevast maratoni ja närveerisin rohkem kui esimese maratoni eel. Muidugi ma teadsin , et vorm on päris ok ja plaan joosta 3,09,00-3,10,00 e stabiilselt 4,30km peaks jõukohane olema, aga ikkagi oli korralik närv sees juba nädala alguses ja mida lähemale laupäev jõudis, seda suuremaks ärevus läks :)
Teisipäeval tegin rahuliku jooksu 10km- 5,10km ja sinna otsa 5x200m kiirelt/200m sörk. Kolmapäev vaba. Neljapäeval väga kerge 5km 5,30km tempos ja soov juba võistelda aina kasvas. Reede loomulikult täiesti vaba ja peamiselt energiavarude laadimine e siis pasta, banaanid, rosinad, müslibatoonid, vesi, spordijook, vytautas õunamahlaga ja vytautas viinamarjamahlaga., ohjeldamatult sefiiri ja meesaiu ka :)
Uneaega jäi viimasel kolmel ööl ärevuse tõttu päris väheks, vastavalt siis 6, 6 ja viimasel ööl vaid 5 tundi. Reedel läksin voodisse küll juba 9 ajal õhtul, aga pärast kahetunnist mõtetut siplemist tõusin uuesti ülesse ja läksin teleka ette. Sõin ära paki täisteraviljaküpsist ja paar juustusaia ja peale seda teisele katsele :) Seekord tuli uni kohe.
Reedel tegin ka veel väikese rattaringi ja viisin oma valmissegatud spordijoogid sõpradele ära. Rajal oli 8 joogipunkti ja seega tegin ka ise neid täpselt sama palju. Joogid soovisin kätte saada alati mingi 50m enne ametlikku punkti.
Laupäeva hommikul 5.00 äratus. Vannitoa protseduurid ja seejärel putru keetma. Isu puuduse tõttu läks puder väga vaevaliselt alla ja terve kausitäie asemel sõin pool. Lisaks veel banaan ja 2 meesaia. Muidugi kohvi, sest ilma selleta hommik ei alga ja muud vedelikku, e siis vesi, spordijook ja ka Vytautase maitsev koks :)
Söögi kõrvale sai ära vaadatud ka eilne osa seriaalist Keskea rõõmud :)
Seejärel asjad kotti ja bussi peale. Paar mintsa enne kaheksat olin juba linnas, aga riietumistelk veel kinni. Paar selli juba ootasid ukse taga ja pakkusid, et kui paari minutiga keegi ust lahti ei tee siis tuleb ise teha. Ise käisin veel korra peldikus ära ja seal end kotiga sisse mahutades kukkus mobla taskust välja ja jäi ülinapilt potiäärele pidama :D Hea enne! Nii ma seda võtsingi ja teadsin, et tuleb hea võistlus :)
8.20 läksin kergele sörgile millele järgesid mõned dünaamilised venitusharjutused ja kerged hüplemised. 10 mintsa enne starti soojendustress maha, asjad pakihoidu ja stardikoridori. Kuna juba sel kellaajal oli väljas +7 ja iga tunniga pidi veel vähemalt kraadi võrra soojemaks minema siis ainuõige otsus oli minna lühikeses vormis. Kuna ka tuult üldse polnud siis otsustasin, et ei pane ka mütsi pähe.
Paar kiiremat lahtijooksu ja.....läks!
Kohe peale stardipauku läks nagu kuidagi hästi kergeks ja tunne oli suurepärane! Kuigi plaan oli joosta 4,30km tempos sattusin peagi 3,00 tempomehe kandadele. Esimene km 3,58 tundus uskumatu, sest kõik lihtsalt tundus niiiiii ideaalne olevat ja seega otsustasin, et jäängi sinna punti. Mõne kilomeetri möödudes oligi meil tekkinud mõnus 16 liikmeline punt, kelle seas ka naiste liider Mari Boikov. Esimene joogipunkt 5km ja Anne ulatas pudeli, mille sees tavaline kraanivesi. Mõned kindlasti imestavad, et kas siis vee pärast oli mõtet inimene ootama panna, aga jah oli küll, sest joogipunktis pakutav vesi oli ikka päris külm, aga minu oma toatemperatuuril. Jõin oma 300ml ära ja viskasin pudeli maha. Etteruttavalt võib öelda, et lasin oma inimestel ka pudeli ära korjata ja minust loodusesse igatahes prahti maha ei jäänud. Edasi tiirutasime enne annelinna minekut pisut Karlovas ringi ja äärmiselt tore oli juba Kesk tänaval ergutavaid sõpru näha. See andis ainult jõudu juurde. Peale silda enne 10km punkti sain Rainerilt joogipudeli enda valmissegatud Isostari joogiga. See on ka ainuke spordijooks mis mulle ideaalselt sobib. Sealt maalt hakkas ka Jüri rattatrenn e siis hakkas  meie punti pildistama ja filmima ja muidugi mind jootma.
15km peal sain talt järjekordse pudeli maitsva isostariga. Meie pundist jäi seal kahjuks maha naiste liider Mari Boikov. Valu oli löönud tagareide ja ta oli küll mingi hetke pärast jooksu jätkanud, aga peagi ikkagi katkestanud.
Jõudsime Ihastesse. 20km peal Jüri käest jälle isostari. Algas mingi 5km pikk kruusatee , mis oli tegelikult väga mõnus vahelduseks asfaltile. Püüdsime kinni ka jooksiku, Veiko Ardeli, kes ilmselt oli seekord oma võimeid üle hinnanud või olid ka tal mingid probleemid. Igatahes veidike oli ta meiega, aga siis hakkas vaikselt maha jääma. 25 peal sain Jyri käest vee+ isostari geeli. Peale seda hakkas meie mõnus grupike lagunema ja järgmisse punkti e 30km peale oli meid ainult 9 alles jäänud. Tiiu käest sain sealt järjekordse pudeli isostariga ja muidugi ergutavad sõnad! Tunne oli endiselt väga ok, aga samas sisimas teadsin, et peagi läheb raskeks vaatamata sellele, et oleme linnas tagasi ja palju pole enam jäänud.
Paar korda enne 30km punkti oli Hannes grupi peas ära käinud, aga alati tuli tagasi. Seekord jättis mees aga  meid lõplikult maha ja läks oma teed :)
33km alguses hakkaski vaikselt raskeks  minema. Selleks hetkeks oli meie esialgses grupis veel vaid 6 meest, aga lisaks sellele oli lisandunud poolmaratoni jooksjad. 35 peal sain Piretilt vee ja geeli ja pingutus jätkus. Emajõe ääres mingi 37km paiku oli ikka päris raske juba. Vana konkurent Vinni-Rakvere jooksu päevilt Jaanus Undrest oli seal rattaga sõitmas ja sai pisut suheldud ja ta arvas, kui nii korralikult rääkida suudan siis pole veel hullu midagi :D Igatahes temaga suhtlemine andis jälle kuidagi jõudu juurde. Kõrvale ilmus poolmaratoni mees, kelle isiklik maratonis olevat 3,10,00 ja lubas mu selle ajaga ikka finišisse vedada, a mul olid ju pisut kõrgemad sihid ja eemaldusin tast kiirelt, mine hullu tea krt muidu veabki 3,10,00-iga lõppu :D
Huh, linnas tagasi, raekoja taga, pmst teisel pool teed on finiš, aga ees ootab maasikas e siis pyssika tõus. Ka muidu on seda päris raske võtta, aga kui oled juba läbinud rohkem kui 39km .... Igatahes alla ei andnud ja võtsin mäe ikkagi joostes. Üleval sain Piretilt veel ühe geeli ja vee ja kuigi ees ootas pmst ainult laskumine oli ikka krdi raske tunne. Taastumime pyssika mäest võttis veidi aega, aga kui lõpuni jäi vaid 1km siis tuli ikka krdi hea tunne sisse! Viimased 5km oli kindlalt ainult tahtejõu pealt joostud ja nüüd ei saanud enam tagasi hoida.
Lõpusirge, punane vaip ja Jüri ergutuskisa.....raisk ma olen hakkama saanud millegi suurega. Käed tõusid taeva poole juba 50m enne finisit :)
Lõpuaeg 3,02,36! Ma oli löönud püstitatud eesmärgi 7 ja senise rekordi 19 minutiga! Võite vaid aimata kui õnnelik ma olin! Ees ootasid sõprade tunnustavad sõnad ja õlale patsutused ja intervjuu Jürile :)
Ilmaga vedas ikka kõvasti, sest järgmisel päeval oli tugev ja külm tuul.
Rada oli superhea. Muidugi oli palju kohti kus pidi astuma kõnniteele ja sealt siis jälle maha, aga mis siis! Atlantise juures olevad trepikesed, pyssika raske tõus.... Tean kindlalt et kodulinnas jooksen veel maratoni.
Peale söömist sai veel niisama murul vedeletud, teistega muljeid vahetatud ja ootasin ära ka 10km jooksult tulevad tuttavad näod.
Kodus sai veel päeva jooksul jalalihaseid 2x taignarulliga rullitud. Järgmisel päeval rahulik 45min rattasõit, millele järgnes mõnus saunake tammal ja ikka rullimine ka. Rullimiseusku läksin kunagi aasta algul ja teen seda alati peale trenni. Varem ikka pooldasin pigem venitamist aga nüüd on vastupidi ja kui trenn on rohkem kui 15km pikk olnud siis ei venita end üldse. Usun seda mida targemad räägivad, e siis mikrovigastusi tekib jooksu ajal lihastes niigi palju ja venitamine teeb asja ainult hullemaks.
Naine muidugi eriti rahul ei ole, et ta taignarull nii populaarseks on viimasel ajal osutunud ja kuna see mõte, et ta peaks nendega peagi piparkooke tegema hakkama, erilist vaimustust ei tekita siis ilmselt pean talle uue soetama :D
Igatahes tegi Jyri väga palju pilte ka sellest jooksust+ video ja kui ta selle valmis saab siis lisan siia kindlasti.
Enda edasised plaanid on sellised, et vb mõnel lühemal võistlusel sel aastal veel osalen a vb ka mitte. Novembris kindlasti vähemalt 2 nädalat jooksust täielikku puhkust ja eks siis vaatab edasi. Mingeid plaane küll tegema veel ei hakka :)
Jüri esimesed pildid: http://raudmaa.eu/pilt/thumbnails.php?album=685
Jüri tehtud suurepärane video koos minu valitud muusikaga siit:  https://www.youtube.com/watch?v=u5NcxseKHL4&feature=youtu.be
Ilusat sügise jätku, sõbrad!

2 comments:

  1. Õnne-õnne! Ilmselt oleks ka alla 3 tunni venitanud, kuid siis oleksid sisenenud riskantsesse tsooni, mis oleks võinud ka 3:15-ga kooberdamisega lõppeda. 8 joomist tundub optimaalne, mul sama. Rullimine on hää, samas klubis! Jõudu!

    ReplyDelete
  2. Linnast väljas oli rattaga päris mugav kaasa sõita. Kimasid mõne maa ette, filmisid ja pildistasid, siis taaskord ette ja nii korduvalt. Laiematel teedel sai ka kõrval sõites jäädvustustega toimetada :) Linnas kahjuks nii lihtne pole, eriti kui poolmaratoni jooksjad ka lisaks rajale tekkisid.

    ReplyDelete